Το σχέδιο Ερντογάν για γεωστρατηγική κατάκτηση της περιοχής μας προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Ένα σχέδιο που, όταν υλοποιηθεί, θα έχει απομονώσει πλήρως την Ελλάδα από τις εξελίξεις.

 

Ο λόγος για το σχέδιο Κανάλι της Κωνσταντινούπολης. Μιλώντας ο ίδιος ο Ερντογάν στην Άγκυρα, στο Εμπορικό Επιμελητήριο (ΑΤΟ), αναφέρθηκε στο Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο δημοπράτησης, κάτι που σημαίνει ότι όλα κινούνται ομαλά.

 

Το κανάλι, το οποίο θα έχει μήκος περίπου 43 χιλιόμετρα, θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα και τη θάλασσα του Μαρμαρά, αποτελώντας ένα μεγαλεπήβολο έργο «φαραωνικών διαστάσεων».

 

Άπαξ και υλοποιηθεί, η Τουρκία συνδέεται με τον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού» και το Πεκίνο θα προωθεί τα προϊόντα του μέχρι το Λονδίνο μέσω Κωνσταντινούπολης. Αυτό απομονώνει πλήρως την Ελλάδα, καθώς από την Ανατολική Θράκη τα προϊόντα θα φεύγουν μέσω Βαλκανίων, ενώ παρακάμπτεται και το Σουέζ, καθώς δεν θα υπάρχει λόγος τα πλοία να εμπλέκονται στο  εμπόριο. Κατά συνέπεια, ακόμα και η Κρήτη χάνει τη γεω-οικονομική της αξία.

 

Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα για την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

 

Κρεμλίνο και Λευκός Οίκος ανησυχούν.

 

Σήμερα ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου μεταφέρεται μέσω δεξαμενόπλοιων που διέρχονται τα Στενά των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου.

 

Αν λοιπόν κατασκευαστεί η εν λόγω διώρυγα, η Μόσχα φοβάται πως θα εκτιναχθούν τα τέλη διέλευσης, προκειμένου να αποσβεστούν τα έξοδα από αυτό το μεγάλο έργο. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πως δεν επιθυμεί το Κρεμλίνο έξωθεν παρέμβαση που μπορεί να επηρεάσει την οικονομία του.

 

Η ανησυχία του Λευκού Οίκου για έναν παντοδύναμο και ανεξέλεγκτο Ερντογάν φαίνεται από την πίεση να δοθεί η Αλεξανδρούπολη ως νατοϊκή βάση.

 

Η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη έχει αποστολή να ελέγχει την αναβάθμιση της περιοχής των Στενών, αλλά και τον έλεγχο αυτών από αμερικανικές δυνάμεις που θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

 

Επίσης, η βάση των ΗΠΑ θα ελέγχει όλους τους αγωγούς που έρχονται από την Τουρκία και τη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται ο ρόλος της Θράκης μας.

 

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα ξεφορτώνουν επίσης υγροποιημένο αέριο τα αμερικανικά καράβια από τις ΗΠΑ, σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό τροφοδοσίας της ΕΕ.

 

Τι κάνει λοιπόν η Ελλάδα;

 

Ασκεί μία πολύπλευρη διπλωματία; Φροντίζει για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο συμφέρον της;

 

Φυσικά, όταν λέμε Ελλάδα, εννοούμε το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα.

 

Τα εθνικά θέματα δεν αφορούν μία κυβερνητική πλειοψηφία. Αφορούν το μέλλον των παιδιών μας.

 

Μόνο η Ελληνική Λύση εμφανίζεται αυτήν τη στιγμή να είναι ο πολιτικός φορέας που πραγματικά ασχολείται με τους εθνικούς κινδύνους.

 

του Κυριάκου Βελόπουλου

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε στις 2/12

loading...
+       ...